Vanaf 2022 moet er voor elk appartementsgebouw een energieprestatiecertificaat (EPC) voor de gemeenschappelijke delen zijn.
Deze verplichting staat los van verkoop en verhuur.
Het Energiebesluit verleent uitstel voor de opmaak van het EPC voor de gemeenschappelijke delen tot januari 2024, mede door de achterstand opgelopen door de coronamaatregelen.
De eigenaar van het gebouw of de vereniging van mede-eigenaars stelt een energiedeskundige type A aan.
De syndicus:
- zorgt ervoor dat het EPC Gemeenschappelijke delen wordt besproken op de algemene vergadering van de vereniging van mede-eigenaars (VME)
- verzamelt alle bewijsstukken
De aangestelde energiedeskundige type A krijgt tijdens een plaatsbezoek bewijsstukken, informatie en toegang tot de gemeenschappelijke delen. De energiedeskundige onderzoekt de gemeenschappelijke ruimtes. Hij verzamelt zo gegevens over:
- energiezuinigheid van bijv. inkomhal, gang of gedeelde (zit)ruimte (dak, buitenmuren, vloer, vensters, deuren, verlichting)
- collectieve installaties voor verwarming en de productie van warm water uit het stooklokaal
- installaties voor zonne-energie.
De energiedeskundige bezorgt het EPC Gemeenschappelijke delen aan de aanvrager, de eigenaar van het gebouw of de VME.
De gebouwbeheerder bezorgt het na controle aan de VME.
Bedrag
Er is geen vaste kostprijs voor een EPC. De prijs hangt af van de complexiteit van het gebouw en de verplaatsingskosten van de energiedeskundige. Het is het best de prijs en kwaliteit van verschillende energiedeskundigen te vergelijken.